Da promperommet ble kurslokale

Tanker og erfaringer etter et tre måneder langt webinarmarathon

Onsdag 11/3-2020 vil for alltid i mitt minne stå som dagen da jeg som søring fryktet å strande Coronafast i Tromsø. Kunden jeg var hos stengte lokalene med umiddelbar virkning tidligere på dagen, og det ene flyet etter det andre ble kansellert. Norge gikk mot lockdown – resten av historien kjenner du….

Noen tilfeldigheter og en liten porsjon art by accident, men helt klart mest agilitet fra både kunder og Puzzlepart gjorde at den nye omveltende situasjonen ble brukt til vår fordel fremfor ulempe. Kundene hadde fremdeles (om ikke nå enda sterkere) sine behov, og vi både kunne og ønsket å levere.

Min rolle i Puzzlepart er pedagogisk rådgiver. Det innebærer at jeg planlegger, utformer og avholder opplæring for og sammen med kunde. Før Corona hadde jeg knapt avholdt et eneste webinar, men som tidligere lærer hadde jeg derimot svart belte i klasseromskurs.

Nå ble alt snudd opp ned. Klasseromskurs ble naturlig nok avlyst i tråd med samfunnets ansvar, men behovet for opplæring i O365, da spesielt Teams, ble bare mer og mer prekært. Hvordan løste vi det? Kurs som webinar, selvfølgelig!

Blant Playmo og Sabeltann, benket jeg med ned på promperommet til eldstesønnen. Jeg er ingen gamer, og bor i en gammel bygård på Torshov der plassmangel i alle fall ikke tilsier å benytte et ekstra rom til hjemmekontor. Så der satt jeg meg ned på en kjøkkenstol fra Bolia som vi en gang i tiden valgte ut i fra design – ikke komfort.

Anders Pakkanen Henden
Anders Pakkanen Henden
Anders er lærer, og jobber som pedagogisk rådgiver i Puzzleparts team for brukeradopsjon.

Hvis skjorta er fin nok, bryr ingen seg om shortsen.

Anders i shorts foran PCen

Alle planlagte kurs ble sendt ut til deltakere med oppdatert innkalling i form av et Teamsmøte, med påfølgende informasjon om pålogging og evt. forberedelse (installering av programvare eller lignende). Slik fikk vi gjennomført planlagte kurs med kundens ansatte der de var. Jeg har sett alt fra kjøkken, stuer, soverom og bøttekott i det ganske land, fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord. Dresskledde ansatte har vært sjeldnere kost enn frisyrer som bar preg av stengte frisører. Heldigvis kan en skru av kamera eller velge ulik bakgrunn.

Fremfor å vise promperommet…..

Kan en velge uskarp bakgrunn….

Eller en litt mer profesjonell ferdigvariant med bakgrunnsbilde fra kontoret….

 

Vi traff på tid. Vi traff på sted. Vi nådde ekstremt mange, og godt var det! Kunder med sårt behov for utrulling og intern opplæring i Teams fikk adekvate kurs, og tilbakemeldingene viste at det jaggu gikk å engasjere deltakere gjennom skjermen også – hvilket var nytt for en tradisjonell lærer.

Mye er bra med webinar, andre ting er bedre med klasserom. Under har jeg listet opp noe:

Pros:

 • Bærekraftig – webinarer sparer miljøet, økonomi og tid for reising
 • Effektivt – møtetidspunktet passer ofte bedre hvis en ikke må møte opp på et kurslokale, i tillegg er webinarer sjeldent utsatt for avbrytelser
 • Gjennomførbart tross avlyste klasserom – webinarer krever lite organisatorisk planlegging av det fysiske (lokaler/AV-utstyr etc.)
 • Gode evalueringer – evalueringer etter langt over 100 gjennomførte webinarer ga gjennomsnittskarakter 5.2 av 6. Det er faktisk mulig å engasjere, selv fra promperommet

Cons:

 • Monolog – det kan fort bli stille i andre enden, særlig for kursholders del
 • Kursholder ser ikke deltakere og vice versa – da er det vanskeligere å fange opp misoppfatninger/usikkerhet eller annet deltakerne måtte slite med
 • Fjernsupport – å hjelpe en kursdeltaker inn i riktig Team/kanal eller andre tekniske utfordringer er ikke lett når en sitter et annet sted og ikke ser hvor problemet ligger
 • Ryggen er vond – hvis en ikke velger riktig stol. Men i andre enden kan en få massasje, så dette er kanskje en pro?😊

Sitter du på gjerdet og lurer på om webinar er noe for din bedrift i fremtiden, tror jeg denne tilbakemeldingen fra en kursdeltaker taler for seg:

«MASSE skryt til kursholder Anders! Så lett å forstå, flink på å få med seg alle sammen, og svært engasjerende å høre på med en behagelig tone og sjargong. Når han i tillegg hadde stålkontroll på alle hickups og spørsmål som dukket opp underveis ble det hele en overraskende god opplevelse. Slike ABC-kurs kan ofte bli lite interessant for mange, men her fikk han engasjert alle på en lærerik og god måte. Veldig bra!»

 

Trenger dere opplæring i Office 365, Teams, SharePoint?
Les mer om Puzzleparts tilbud innenfor kurs og opplæring.

Recommend
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIN
Share
Tagged in