1. Start med en gjennomtenkt invitasjon
Det virker kanskje som en selvfølge, men en møteinvitasjon er ofte det første deltagerne ser og mange tar en ekstra titt på invitasjonen før de deltar i et kurs.
Pass på at du forventningsstyrer i forkant av kurset og er tydelig på om du ønsker kamera på eller av, om kurset er interaktivt eller om det er noe du ønsker at de skal forberede i forkant av kurset. Det kan være lurt å sende en påminner dagen i forveien.
2. Vær tydelig på det du forventer fra deltakerne
Når og hvordan kan de stille spørsmål? Underveis, eller kanskje på slutten? Skal kamera være på eller av? Minn deltagerne på at de skal holde fokus og la være å sjekke e-posten sin for eksempel. Vi vet alle hvor enkelt det er å miste fokus og dermed kaste bort både egen og andres tid.
3. Kjør introduksjonsrunde
Hvis dere er en mindre gruppe og du ønsker høy grad av interaktivitet og dynamikk fra deltagerne må du gå foran som et godt eksempel og dra i gang med introduksjoner. Så lenge det ikke er en stor gruppe (som dermed vil spise opp for stor del av kurstiden) er det lurt å la deltagerne introdusere seg selv. Dette er også en nyttig øvelse for å lære litt mer om deres behov og eventuelt gjøre små justeringer helt på tampen. Ellers bidrar en slik runde til at deltagerne blir litt «varmere i trøya» og dermed er mer tilbøyelige til å delta mer aktivt i selve kurset.
Selv om det ser litt rart ut lar det deg se alle deltagerne i samme «rom».
4. Forklar støttefunksjoner om nødvendig
Det er ikke sikkert alle i kurset er like godt bevandret i de tilgjengelige funksjonene i Teams-møter. Forklar fort hvordan man demper mikrofonen, rekker opp hånda og bruker møtechaten. Du kan også være mer kreativ i bruk av disse funksjonene. For eksempel bruker jeg ofte emoji ved avstemning og møtechaten for å få deltagerne til å rapportere progresjon på praktiske oppgaver.
5. Ta pauser!
Det er slitsomt å delta på nettbaserte kurs. Pass på å gi deltagerne regelmessige pauser, gjerne hvert 50. minutt. Oppfordre dem til å bevege seg vekk fra skjermen og strekke litt på beina.
6. Bruk praktiske oppgaver der det lar seg gjøre
Noen mennesker er i stand til å underholde et publikum i timevis men det er unntaksvis og man bør derfor unngå monolog. Den beste måten å lære på er å være aktivisert, prøve ting selv og reflektere på egne erfaringer. Regelmessige praktiske oppgaver gir deltagerne en sjanse til å gjøre nettopp dette.
7. Omfavn stillheten!
Stillhet og ro er helt normalt i et fysisk klasserom men på nett føles det ofte ukomfortabelt og rart. Selv om det kanskje virker unaturlig er det både lurt og nyttig å regelmessig ta en liten pratepause for å gi deltagerne ro til å fullføre oppgaver og tenke selv.
8. Benytt deg av grupperom og gruppeoppgaver
Grupperom er en super funksjon for å samle deltagere i mindre grupper som igjen gjør det enklere å aktivt delta i diskusjoner. Har du for eksempel praktiske oppgaver i kurset lar grupperom deltagere diskutere oppgaven og støtte hverandre i å løse den.
9. Hold hodet kaldt og ha en backup løsning i bakhånd
Ting kan, og vil, gå galt med digitale verktøy. PC-en kan plutselig bestemme seg for å kjøre full oppdatering, Teams går tregt eller noe er tomt for batteri. Det ordner seg som regel ganske fort.
Det beste du kan gjøre når slike situasjoner oppstår er å beholde roen, vær ærlig om hva som gikk galt og vær trygg på at du fremdeles vil klare å levere noe av verdi til deltagerne. Ofte føles det mye mer kaotisk for deg, enn for de som deltar. Uansett er det greit å være føre var, mister man litt tid er det for eksempel greit å ha en oversikt over hvilke oppgaver og demonstrasjoner som er sentrale for å forstå temaet, og hva du kan droppe.
10. Hold tiden!
Ingen klager på et kurs som er ferdig noen minutter for tidlig. På den andre siden er det ganske irriterende å delta i et kurs som går over tiden. Vær klar over at deltagere ofte har møter som starter minuttet etter kurset er ferdigstilt. Slapp du opp for tid? Fortvil ikke, tilby heller deltagerne å sende en liten oppsummering av de siste punktene dere ikke rakk å gå gjennom.
Helt til slutt er kanskje det aller viktigste tipset jeg har å kose deg. Engasjement og glede smitter over på deltagerne. Det er mange ulike grunner til at folk kanskje foretrekker å kurses på nett, så fokuser på å gi de som melder seg til ditt digitale kurs den beste opplevelsen de kan få med de verktøyene du har til rådighet.
Daniel Needlestone
Pedagogisk rådgiver