Skip to content

Microsoft Copilot er nå tilgjengelig i nettleseren

Daniel Needlestone
1. desember 2023

Copilot (tidligere Bing Chat Enterprise) er nå tilgjengelig i nettleserne Edge og Chrome, og er inkludert for alle organisasjoner med Microsoft 365-lisens. I denne artikkelen får du vite mer om Copilot, forskjellen mellom Microsoft Copilot og Copilot for Microsoft 365 og hvordan du kommer i gang. 

 

Copilot i nettleser

 

Er Microsoft Copilot og Copilot for Microsoft 365 det samme?

Nei – og dette er forvirrende for mange.

  • Copilot for Microsoft 365 er en betalt tilleggstjeneste fra Microsoft som jobber med dine data fra Microsoft 365.
  • Microsoft Copilot (altså uten «365») er en hybrid søke-/AI-tjeneste fra Microsoft som nå er tilgjengelig for alle som har Microsoft 365-lisens.

 

 

Hva er Microsoft Copilot og hvorfor burde jeg bry meg om det?

Microsoft Copilot er Microsoft sitt Enterprise-nivå av AI, chat- og søkeløsning. Det er et alternativ til ChatGPT, Google Bard og andre lignende løsninger. Da ChatGPT ble lansert i november 2022 var verden sjokkert over hvor kraftig den var, og hvor effektivt den kunne skrive svar som var nesten umulig å skille fra menneskelige svar.

Men med nye muligheter kom også nye utfordringer. Flere selskap blokkerte ChatGPT fordi de var bekymret for at ansatte skulle dele forretningsdata med systemet. Man var redd for at data ville bli lagret i systemet og servert ut til andre brukere. Andre var bekymret over etisk bruk av teknologien, og andre igjen følte seg truet at jobbene deres kunne bli erstattet med chatbot.

Microsoft Copilot i nettleseren løser ikke alle utfordringer, men Microsoft garanterer at de ikke lagrer data delt med løsningen. Så lenge brukerne er logget på, får de meldingen “Dine personlige data og firmadata er beskyttet i denne chatten.”

 

 

Hva kan man gjøre med Microsoft Copilot?

Du kan bruke Microsoft Copilot til mye. Den er koblet til nettet så den kan søke etter informasjon og generere svar samtidig. Her er 4 eksempler på hva Microsoft Copilot selv svarer at den kan hjelpe oss med:

  • Få hjelp med å skrive, omskrive, forbedre eller optimalisere innholdet ditt, for eksempel rapporter, presentasjoner, e-poster, artikler og lignende.
  • Få svar på spørsmål om fakta, statistikk, definisjoner, oversettelser og kalkulasjoner.
  • Få tilgang til Bing sine søkefunksjoner, som web-, bilde- og nyhetssøk, samt grafisk kunst som kan lage bilder basert på dine beskrivelser.
  • Ha det gøy med å generere fantasifullt og innovativt innhold, for eksempel dikt, historier, kode, essays, sanger, kjendisparodier og mer.

 

 

Hvordan slår jeg på Microsoft Copilot

Hvis du er lisensiert og ikke aktivt har slått av eller begrenset Microsoft Copilot, er den allerede slått på. Du trenger bare å besøke https://copilot.microsoft.com/ og logge inn med jobb-kontoen din.

 

 

Hva om jeg ikke ønsker å ha Microsoft Copilot aktivert?

Du kan slå av eller begrense bruk av Microsoft Copilot. Dette er beskrevet i Microsoft Learn (engelsk tekst), ta eventuelt kontakt med oss i Puzzlepart og vi kan hjelpe til.

 

 

Hva burde jeg tenker på før jeg “lanserer” Microsoft Copilot

Det er flere viktige ting alle organisasjoner burde tenke på:

 

Sikkerhet

Selv om Microsoft sier at de ikke skal bruke eller lagre data kan det være lurt å veilede ansatte om hvilken type data de kan eller ikke kan bruke med Microsoft Copilot. Personsensitiv data skal i utgangspunktet ikke deles med løsningen. Det kan være andre type data du helst ikke vil at folk skal klippe og lime  inn og ut av systemer. Klipp og lim i seg selv har risikoer (selv om de er små) da ansatte kan lime  inn på feil sted med uhell.

 

Etisk bruk

Dette kan være et minefelt! Veiledning om etisk bruk er lurt , og bør være nedfelt i tydelige retningslinjer i organisasjonen. Vi vet at AI inneholder, og ofte forsterker,  bias. Bør du informere om at du har brukt AI i arbeidet, og i så fall, når skal det gjøres? Er kommunikasjon og informasjonsmateriell  «ekte» hvis det er skrevet av en datamaskin? Retningslinjer er helt nødvendig.

 

Pass på at ansatte ikke føler seg truet

Teknologien er tilgjengelig uansett, men det kan være lurt å ta en prat med tillitsvalgte eller andre relevante personer for å sjekke om det er noen bekymringer som du kan adressere. Folk flest er glad for å få verktøy som kan gjøre jobben lettere, men noen ganger må du forklare nytten ordentlig.

 

 

Trenger dere hjelp med Copilot?

Hvis dere trenger hjelp til å ta i bruk Copilot, eller ønsker å diskutere muligheter og hvordan dere forbereder dere på å innføre løsningen, ta gjerne kontakt med oss.

 

 

Daniel Needlestone
Pedagogisk rådgiver

portrait-01

John Doe

Job Title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer eget hendrerit metus. Curabitur a diam ultricies, vulputate quam non, aliquet sem. Nulla nisi enim, mollis ut tempus et, pulvinar eu urna. Mauris commodo turpis elit, sed dictum orci pharetra ac.